Wat is marketing automation?

Wil jij marketingcampagnes ontwikkelen die opvallen en beter zijn dan die van je concurrenten? Tegenwoordig wordt dit steeds lastiger door de toenemende groei van campagnes en de toenemende druk op marketeers. Gelukkig kan marketing automation software een oplossing bieden. Met behulp van een automation tool kunnen prospects geautomatiseerd begeleid worden bij hun aankoopproces met relevante informatie, wat kan leiden tot een verhoging van de leadconversie. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over marketing automation: wat het is, hoe het werkt voor jouw bedrijf en welke marketing automation tool je het beste kunt inzetten.

Wat is marketing automation?

Marketing automation

Marketing automation is een technologie die je helpt om marketingactiviteiten te automatiseren en optimaliseren. Het omvat het gebruik van softwaretools en platforms die het mogelijk maken om marketingprocessen en campagnes te beheren, meten en verbeteren. Met behulp van hiervan kan je als bedrijf geautomatiseerde workflows en berichten creëren om prospects en klanten door het aankoopproces te begeleiden. Deze workflows en berichten kunnen worden aangepast op basis van verschillende criteria, zoals het gedrag van de klant of de fase van de buyer journey.

Voorbeelden hiervan zijn onder andere geautomatiseerde e-mailcampagnes, gerichte advertenties op sociale media, dynamische content op de website en lead scoring. Door deze automatisering kan je je marketingactiviteiten beter afstemmen op de behoeften en interesses van je doelgroep, met als doel een hogere conversieratio en een hogere ROI. Kortom, marketing automation stroomlijnt je marketingactiviteiten, waardoor je efficiënter te werk gaat en gerichte en gepersonaliseerde berichten kunt verzenden naar je doelgroep. Dit draagt bij aan het verhogen van je omzet en winst. Wil je ook het maximale uit je marketing halen? Ontdek dan hoe dit jouw bedrijf kan helpen.

Weergave marketing automation flow

Wat is marketing automation niet?

Marketing automation is geen magische tool die automatisch resultaten oplevert zonder dat je er tijd en moeite in steekt. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn om het marketingproces te stroomlijnen en te verbeteren, maar het vereist nog steeds een goed doordachte strategie en menselijke betrokkenheid om effectief te zijn. Het is ook zeker geen hippe naam voor e-mailmarketing. Marketing automation omvat namelijk campagnes voor alle kanalen, van direct mail en telefoon tot aan social en de website. Daarnaast combineert het inzichten vanuit diverse platformen zoals je CRM, lead managementsysteem en je website.

Verschil tussen e-mailmarketing en marketing automation

Marketing automation is een meer uitgebreide en geautomatiseerde vorm van digitale marketing die verder gaat dan alleen e-mailmarketing. Het omvat het gebruik van softwaretools en platforms die het mogelijk maken om marketingprocessen en campagnes te beheren, te meten en te verbeteren voor verschillende kanalen, zoals sociale media, mobiele apps, websites en meer.

E-mailmarketing is een specifieke vorm van marketing automation waarbij het verzenden van e-mails naar een lijst met ontvangers kan worden geautomatiseerd. Hoewel e-mailmarketing een belangrijk onderdeel kan zijn, is het slechts een onderdeel van het geheel. Bij marketing automation worden de e-mails niet alleen automatisch verstuurd, maar worden ze ook aangepast op basis van verschillende criteria, zoals het gedrag van de ontvanger en de fase van de buyer journey waarin de ontvanger zich bevindt. Het is dus breder dan alleen het versturen van geautomatiseerde e-mails. Daarnaast valt onder e-mailmarketing ook de opmaak en verzending van bulk e-mails zoals nieuwsbrieven, commerciële- en informatieve e-mails.

Hoe werkt marketing automation?

Het begint allemaal met het instellen van geautomatiseerde workflows in een marketing automation platform. Een workflow is een reeks geautomatiseerde stappen die zijn ontworpen om een prospect door de verschillende fases van de buyer journey te leiden. Deze workflows kunnen worden ingesteld op basis van specifieke criteria, zoals het gedrag van de klant, de fase van de buyer journey waarin de klant zich bevindt, of de interesses van de klant.

Vervolgens kan je gerichte en gepersonaliseerde berichten creëren om deze workflows te voeden. Zoals eerder gezegd kunnen dit geautomatiseerde e-mails zijn, gerichte advertenties op sociale media, of dynamische content op de website. Het platform zal deze berichten vervolgens automatisch verzenden op basis van de instellingen die je opgeeft in de workflows.

Daarnaast kan je ook gebruik maken van lead scoring om de interesse en betrokkenheid van je prospects te meten en te prioriteren. Lead scoring houdt in dat leads worden beoordeeld op basis van hun gedrag, zoals het openen van e-mails, het klikken op links en het downloaden van content. Op basis van deze beoordeling kan je de meest waardevolle leads identificeren en gerichte acties ondernemen om deze leads verder te converteren.

Door het gebruik van marketing automation kan je marketingprocessen efficiënter en effectiever maken. Door geautomatiseerde workflows en gerichte berichten in te stellen, stem je je marketinginspanningen beter af op de behoeften en interesses van je doelgroep. In een wereld waarin je gemiddeld 4.000 tot 10.000 advertenties per dag te zien krijgt, is relevantie essentieel.

Klantdata als fundament

Klantdata als fundament voor marketing automation​

Waarschijnlijk maak je momenteel gebruik van verschillende tools waarin klantdata is opgeslagen. Maar het kan lastig zijn om te achterhalen waar specifieke data staat en of klanten in meerdere systemen voorkomen. Steeds meer bedrijven streven ernaar om hun klantdata te centraliseren en te verrijken om deze data effectiever in te zetten voor marketingcampagnes. Dit is waar Customer Data Platforms (CDP’s) van pas komen.

Een CDP is een tool waarmee je klantdata uit verschillende bronnen kunt samenvoegen en verrijken om deze vervolgens te gebruiken voor gepersonaliseerde marketingcampagnes. Marketing automation is hierbij een essentiële factor omdat het veel data bevat over het gedrag van leads op zowel de website als in e-mailcampagnes.

Hoe begin je met marketing automation?

Je bent eruit, je wilt aan de slag met marketing automation. Als je begint zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet nemen om succesvol te zijn. Hieronder vind je onze tips om goed van start te gaan.

 1. Bepaal je doelen: voordat je begint, is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. Bepaal welke doelen je wilt behalen en hoe marketing automation hieraan kan bijdragen. Eerst denken, dan bouwen noemen wij dit.

 2. Verzamel data: om marketing automation effectief in te zetten, heb je data nodig. Verzamel data over je klanten en prospects, zoals hun interesses, gedrag en voorkeuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het plaatsen van tracking cookies en het aanbieden van opt-ins voor nieuwsbrieven.

 3. Kies de juiste tool: er zijn verschillende tools beschikbaar op de markt. Kies een tool die past bij jouw bedrijf en doelen. Let hierbij op zaken als functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en prijs. Verder op in deze blog delen we de tools waarmee wij goede ervaringen hebben.

 4. Maak een plan: maak een plan voor de inzet van marketing automation, waarin je bepaalt welke campagnes je wilt inzetten en hoe je deze gaat uitvoeren. Zorg dat je plan aansluit bij je doelen en data.

 5. Implementeer en test: implementeer de tool en test de verschillende campagnes. Monitor de resultaten en stuur bij waar nodig.

Door deze stappen te volgen, kun je succesvol starten en je marketingactiviteiten effectiever maken. Heb je hulp nodig? Wij hebben ruime ervaring met het opzetten van marketing automation. Neem contact op voor meer informatie.

Hoe bouw je een flow?

Hoe bouw je een workflow

Marketing automation processen geef je vorm door middel van flows. Die flows bestaan uit triggers en tasks. Een trigger is een bepaalde actie die een gebruiker onderneemt. Een task is vervolgens dat wat het systeem moet doen op basis van de actie van de gebruiker. We geven hiervan een voorbeeld:

Voorbeeld workflow marketing automation

Wanneer je aan de slag gaat met marketing automation is het raadzaam om de flows eerst goed te visualiseren. Teken ze uit en gebruik lijnen om het gewenste pad van een lead of een gebruiker te volgen naar het uiteindelijke doel. Je zal zien dat na het visualiseren van deze flows, het een stuk makkelijker wordt om dit ‘na te bouwen’ in de software.

Waar moet je op letten bij het kiezen van marketing automation software?

Bij het kiezen van marketing automation software voor jouw bedrijf zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hier zijn een aantal belangrijke zaken om op te letten:

 • Functionaliteit: controleer of de software alle functionaliteiten biedt die jij nodig hebt voor jouw specifieke marketingdoeleinden. Denk hierbij aan e-mailmarketing, lead scoring en -nurturing, rapportage, integratie met andere tools en nog veel meer.

 • Gebruiksgemak: zorg ervoor dat de software gemakkelijk te gebruiken is en dat het past bij de vaardigheden van jouw team. Kijk ook of er voldoende trainingsmateriaal beschikbaar is om snel van start te gaan.

 • Prijs: controleer de prijzen van verschillende software-oplossingen en vergelijk deze met elkaar. Let hierbij wel op dat je niet alleen naar de initiële kosten kijkt, maar ook naar de kosten op lange termijn, zoals de prijs per contact en extra kosten voor add-ons en integraties.

 • Integraties: controleer of de software integratie mogelijkheden biedt met andere tools die jouw bedrijf gebruikt, zoals een CRM-systeem of Google Analytics. Dit zorgt ervoor dat data eenvoudig gedeeld kan worden tussen de verschillende systemen.

 • Klantenservice: controleer de beschikbaarheid en kwaliteit van de klantenservice. Kijk bijvoorbeeld of er een klantenservice team is dat altijd beschikbaar is om eventuele vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.

Onderstaand vind je ter inspiratie enkele toepassingsvoorbeelden waarbij deze ‘if this, then that’-flows zeer nuttig zijn:

 • Welkomstmailings: maak gebruik van een ‘communicatiereis’ om nieuwe leden direct een goed gevoel te geven en enthousiast te maken nadat ze zich hebben aangemeld voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of gratis online trainingen.

 • Lead nurturing: voed leads met relevante content op basis van hun kenmerken en gedrag, zoals inspirerende blogs, video’s of cases, om hen te overtuigen zonder direct sales te plegen en hen te laten zien dat je een sterke oplossing hebt.

 • Kwalificatie: verzend kwalificatieflows naar mensen die acties hebben ondernomen en interesse hebben getoond in een bepaalde oplossing. Identificeer of ze klaar zijn om te kopen en win meer informatie over hen.

 • Onboarding: ontwerp een onboarding-reis om nieuwe klanten te helpen bij het gebruik van een nieuw product of nieuwe dienst en bouw zo aan een prettige langetermijnrelatie. Denk bijvoorbeeld aan een welkomstbericht of goede uitleg over hoe een bepaald product werkt.

 • Engagement-serie: streef naar meer betrokkenheid bij je klanten door te kijken naar customer engagement en proactief oplossingen aan te bieden voor de grootste uitdagingen waar klanten tegenaan lopen. Bijvoorbeeld door een handleiding te sturen.

 • Webinars & evenementen: gebruik marketing automation flows om awareness te creëren voor jouw webinars en evenementen en stuur relevante, gepersonaliseerde uitnodigingen en reminders, of informatie over het programma en een routebeschrijving.

 • Trials & demo’s: zorg dat bezoekers succesvol worden tijdens de trial- of demofase van jouw product. Geef gebruikers tips en praktische hulp om te laten zien hoe ze succesvoller kunnen zijn met jouw product.

Wat is de beste marketing automation software?

Wat is de beste marketing automation software

Marketing automation software-oplossingen zijn een belangrijk onderdeel geworden van de marketingstrategie van veel bedrijven. Er zijn talloze opties beschikbaar op de markt, maar het is belangrijk om de beste keuze te maken voor jouw bedrijf. Hieronder bespreken we enkele van de beste software-oplossingen die momenteel beschikbaar zijn.

 • HubSpot: HubSpot is een all-in-one marketing automation tool die een breed scala aan functies biedt, waaronder e-mailmarketing, lead nurturing, rapportage en nog veel meer. Het biedt ook integraties met andere tools, zoals Salesforce en Zapier. HubSpot is vooral populair vanwege de gebruiksvriendelijkheid, uitgebreide functies en uitstekende klantenondersteuning.
 • Marketo: Marketo is een marketing automation oplossing die zich specifiek richt op B2B-bedrijven. Het biedt een breed scala aan functies, waaronder e-mailmarketing, lead scoring, -nurturing en rapportage. Marketo is onderdeel van Adobe en staat bekend om zijn geavanceerde functies, zoals predictive lead scoring en integraties met Salesforce.
 • Pardot: Pardot is een marketing automation tool die speciaal is ontworpen voor Salesforce-gebruikers. Het biedt functies zoals e-mailmarketing, lead nurturing, rapportage en meer. Pardot heeft uitgebreide integratiemogelijkheden met Salesforce en is een populaire keuze onder B2B-marketeers.
 • ActiveCampaign: ActiveCampaign biedt een alles-in-één marketing automation oplossing voor e-mailmarketing, marketing automation, CRM en sales automation. Het biedt uitgebreide functies, waaronder geautomatiseerde workflows, lead scoring en -nurturing, en integraties met populaire tools zoals Shopify en Zapier.
 • Eloqua: Eloqua is een marketing automation tool die zich richt op enterprise-level bedrijven. Het biedt een breed scala aan functies, waaronder e-mailmarketing, lead nurturing, rapportage en meer. Eloqua, onderdeel van Oracle, staat bekend om zijn uitgebreide integratiemogelijkheden, zoals integraties met Salesforce, Microsoft Dynamics en Oracle Sales Cloud.

Het kiezen van de beste marketing automation software-oplossing is afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw bedrijf en budget. Het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken en een tool te kiezen die de gewenste functies biedt en naadloos integreert met bestaande tools en systemen. Overweeg ook de klantenondersteuning en de leercurve voor het gebruik van de tool bij het maken van een keuze.

Wat levert marketing automation je op?

Marketing automation kan aanzienlijke waarde bieden aan bedrijven die het op de juiste manier implementeren en gebruiken. Enkele van de voordelen zijn onder meer:

 • Tijdsbesparing: met marketing automation hoeven marketeers niet langer handmatig e-mails te verzenden of campagnes handmatig te beheren. Dit bespaart veel tijd en stelt marketeers in staat om zich te concentreren op strategie en creativiteit.

 • Hogere productiviteit: marketing automation kan ook de productiviteit van marketeers verbeteren. Door het automatiseren van repetitieve taken, zoals het segmenteren van leads en het versturen van follow-up e-mails, kunnen marketeers meer leads bereiken in minder tijd.
 • Verbeterde targeting en personalisatie: door het verzamelen en analyseren van data over leads en klanten, kunnen bedrijven hun marketingboodschappen beter targeten en personaliseren. Dit kan leiden tot hogere conversieratio’s en meer tevreden klanten.
 • Betere lead nurturing: met marketing automation kunnen bedrijven lead nurturing campagnes opzetten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van individuele leads. Dit kan helpen om leads sneller door de sales funnel te leiden en hen beter voor te bereiden op aankopen.

Als het gaat om ROI (Return on Investment), kan marketing automation ook een aanzienlijke impact hebben op de bottom line van je bedrijf. Onderzoek van Nucleas Research toont aan dat bedrijven die marketing automation gebruiken, een gemiddelde toename van 14,5% in verkooppijplijnactiviteit zien en een gemiddelde toename van 12,2% in conversieratio’s. Bovendien rapporteren veel bedrijven een ROI van meer dan 100% op hun investering in marketing automation.

De ROI kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, de industrie en de specifieke marketingdoelen die worden nagestreefd. Maar over het algemeen kan marketing automation je bedrijf absoluut helpen om efficiënter te werken, betere resultaten te behalen en de ROI van je marketinginspanningen te verbeteren.

Marketing automation kan aanzienlijke waarde bieden aan bedrijven die het op de juiste manier implementeren en gebruiken. Enkele van de voordelen zijn onder meer:

 • Tijdsbesparing: marketeers hoeven niet langer handmatig e-mails te verzenden of campagnes handmatig te beheren. Dit bespaart veel tijd en stelt marketeers in staat om zich te concentreren op strategie en creativiteit.
 • Hogere productiviteit: marketing automation kan ook de productiviteit van marketeers verbeteren. Door het automatiseren van repetitieve taken, zoals het segmenteren van leads en het versturen van follow-up e-mails, kunnen marketeers meer leads bereiken in minder tijd.
 • Verbeterde targeting en personalisatie: door het verzamelen en analyseren van data over leads en klanten, kunnen bedrijven hun marketingboodschappen beter targeten en personaliseren. Dit kan leiden tot hogere conversieratio’s en meer tevreden klanten.
 • Betere lead nurturing: met marketing automation kunnen bedrijven lead nurturing campagnes opzetten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van individuele leads. Dit kan helpen om leads sneller door de sales funnel te leiden en hen beter voor te bereiden op aankopen.

Als het gaat om ROI (Return on Investment), kan marketing automation ook een aanzienlijke impact hebben op de bottom line van je bedrijf. Onderzoek van Nucleas Research toont aan dat bedrijven die marketing automation gebruiken, een gemiddelde toename van 14,5% in verkooppijplijnactiviteit zien en een gemiddelde toename van 12,2% in conversieratio’s. Bovendien rapporteren veel bedrijven een ROI van meer dan 100% op hun investering in marketing automation.

De ROI kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, de industrie en de specifieke marketingdoelen die worden nagestreefd. Maar over het algemeen kan marketing automation je bedrijf absoluut helpen om efficiënter te werken, betere resultaten te behalen en de ROI van je marketinginspanningen te verbeteren.

Marketing automation uitbesteden

In deze blog hebben wij vele argumenten gedeeld om aan de slag te gaan met marketing automation. Het is echter essentieel dat di vanuit een goed doordachte strategie wordt ingezet. Als full-service online marketing bureau helpen onze specialisten je hiermee graag verder. Wij zorgen voor een gepersonaliseerde aanpak toegespitst op jouw behoefte en situatie. We adviseren je over welke software je het beste kunt inzetten en helpen je bij de implementatie en inrichting van de software en de workflows.

Afhankelijk van je wensen en specifieke hulpvraag bij kunnen onze specialisten je met veel verschillende werkzaamheden ondersteunen, zoals:

 • Hulp met het maken van de keuze voor de juiste automation software voor je bedrijf
 • Implementatie van marketing automation
 • Bedenken, implementeren optimaliseren en monitoren van overtuigende en effectieve campagnes
 • Ontwikkelen van lead nurturing workflows die een sales pipeline creëren
 • Funnelmanagement & segmentatie
 • Interpretatie van de resultaten/data
BrinkMarketing Joey Founder

Wat is jouw uitdaging?

Wij helpen je verder

Waar kan Brink Marketing je mee helpen?

Uitdaging
Naam(Vereist)